Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як і де використовується жимолость їстівна і які сорти найбільш популярні

  1. Ботанічний опис жимолості їстівної
  2. Вміст корисних речовин
  3. цілющі властивості
  4. вирощування жимолості
  5. Посадка і догляд
  6. розмноження
  7. Кращі, перевірені сорти жимолості їстівної
  8. Як використовувати жимолость

Мрія будь-якого садівника - виростити на своїй присадибній ділянці такий сад, який буде радувати не тільки красою і пахощами квітучих рослин, але і приносити користь для здоров'я Мрія будь-якого садівника - виростити на своїй присадибній ділянці такий сад, який буде радувати не тільки красою і пахощами квітучих рослин, але і приносити користь для здоров'я. Ось чому багато хто зараз підходять до цього питання дуже продумано і висаджують поряд з традиційними фруктовими деревами та чагарниками лікарські рослини, створюючи тим самим на грядках справжню зелену аптеку.

Жимолость - одне з таких рослин. Декоративні кучеряве сорти жимолості поряд зі своїми лікувальними властивостями підкорюють серця садівників своєю красою і чарівним ароматом квітів, що дозволяє використовувати її в ландшафтному дизайні для декорування огорож і альтанок. сорти жимолості їстівної , Що відрізняються ще великим спектром цілющих якостей того ж до них, мають плоди кислувато-солодкого смаку з великим вмістом корисних для здоров'я вітамінів.

Ботанічний опис жимолості їстівної

Це багаторічний листопадний чагарник з їстівними плодами, висотою один-два метри Це багаторічний листопадний чагарник з їстівними плодами, висотою один-два метри. Крона густа, кулястої форми. Листя ланцетні, довгасті довжиною до 7 см, опушені волосками, яскраво-зелені з зовнішньої сторони і блідо-зелені з внутрішньої. Квітки, розташовані в пазухах листків, воронковідной форми і жовтуватого забарвлення.

Зацвітає жимолость на початку літа. Що достигають в липні ягоди синього кольору з соковитою червоно-фіолетовою м'якоттю, досягають в довжину півтора сантиметра. Їх можна вживати як свіжими, так і у вигляді різних заготовок.

Ареал зростання - Сибір, Алтай, Далекий Схід, Китай, Корея і Японія, а саме ділянки заплавних лісів і долини річок, оскільки рослина дуже вологолюбна.

Вміст корисних речовин

Жимолость їстівна - чарівний джерело корисних речовин Жимолость їстівна - чарівний джерело корисних речовин. Причому вони містяться як в плодах, що дозрівають дуже рано в порівнянні з іншими подібними ягідними чагарниками, так і в корі, листках і квітах рослини.

Ягоди багаті вітамінами А, В1, В9, Р і С, а також фруктозою, галактозою і глюкозою. У них у великій кількості присутні дубильні речовини і пектини. Жимолость - джерело цінних мікро- і макроелементів, таких як натрій, магній, кальцій, фосфор і калій. Марганець, йод, залізо, кремній, мідь і алюміній також містяться в її плодах. За кількістю корисних мінералів ця рослина - лідер серед овочів, ягід і фруктів.

цілющі властивості

  1. Речовини, які містяться в ягодах жимолості благотворно впливають на серцево-судинну систему: нормалізують тиск крові, попереджають атеросклероз судин, покращуючи проникність і еластичність їх стінок. Свіжі ягоди в якості дієтичної добавки вживаються в комплексному лікуванні гіпертонії, недокрів'я і кровотеч різного походження.
  2. Щоденний прийом 50 г соку або 100 г плодів жимолості є профілактикою розвитку глаукоми і зміцнює очні кровоносні судини.
  3. Відвари з квітів і листя жимолості нормалізують роботу жовчного міхура і печінки, благотворно діють на шлунково-кишковий тракт: регулюють шлункову секрецію, лікують гастрити, затягують виразки дванадцятипалої кишки, зупиняють діарею.
  4. Свіжоприготовані відвари з листя і гілочок жимолості славляться своїм протизапальним і антисептичним ефектом. Це відмінний засіб для промивання очей при кон'юнктивітах, а також перевірене полоскання горла при ангінах, фарингітах і ларингіті.
  5. Цей відвар є відмінним иммуностимулятором, а відповідно хорошим способом профілактики вірусних інфекцій і респіраторних захворювань. При початкових стадіях цих захворювань його також можна використовувати як потогінний і жарознижуючий засіб.
  6. Ягоди жимолості всіх сортів, володіючи синім кольором, містять велику кількість антоціанів, які є потужними антиоксидантами. Вони сприяють очищенню організму від сполук важких металів і вільних радикалів, що дає можливість підвищити метаболічні процеси, продовжити молодість і запобігти онкологічні захворювання.
  7. У дерматології відвари з квіток жимолості також знайшли своє застосування в якості антисептичних засобів для обробки ран і лікування різних шкірних дерматитів. У косметології екстракти з плодів жимолості входять в склади кремів проти зморшок і в засоби проти набряклості очей.
  8. Величезний набір, цілющих складових рослини, зробив його засобом № 1 при відновленні організму після значних фізичних навантажень і тривалих хвороб.

Зілля, приготовані з ягід, квітів і листя жимолості їстівної практично не мають протипоказань і побічних ефектів. Але в окремих випадках деякі сорти рослини можуть викликати алергічні реакції, діарею або спазм м'язової мускулатури. Ось чому перед їх прийомом необхідно порадитися з лікарем і обов'язково точно слідувати зазначеної рецептурою.

Жимолость їстівна, що налічує до 200 сортів, досить невибаглива рослина, що не вимагає особливого догляду і певних умов для зростання. Але в будь-якому випадку для того щоб чагарник прижився на вашій ділянці і нормально ріс, треба знати як це правильно зробити.

вирощування жимолості

Вибираємо саджанці:

  • Саджанці жимолості повинні бути дворічного або трирічного віку, що дасть можливість отримати перший хороший урожай вже через два роки.
  • Зверніть увагу на зовнішній вигляд кущиків. У здорових саджанців будь-якого сорту гілки гнучкі, що не підсушені, мають нирки.
  • Коренева система саджанця повинна бути досить розвинена. Чим масивніше і кучнее коріння, тим краще.
  • Купуйте відразу три - п'ять сортів жимолості. Це дасть можливість в подальшому покращити смакові якості ягід, так як рослини перехресно запилюються, а також самим розмножувати їх шляхом відводків або живців.

Посадка і догляд

Приступати до посадки різних сортів жимолості слід ранньої осені у вересні, коли коренева система найкраще адаптується до нових умов Приступати до посадки різних сортів жимолості слід ранньої осені у вересні, коли коренева система найкраще адаптується до нових умов. Перше що треба зробити - правильно визначитися з місцем посадки. Жимолость їстівна - рослина світлолюбна, тому на ділянці не повинно бути тіні. Притому що кущі люблять вологість, надлишок її також небажаний. Місця, де близько до поверхні підходять грунтові води або затоплюються низини, не підходять.

Кущики висаджують в квадратні лунки, зі стороною 0,4 м на глибину півметра, розташовані в півтора метрах один від одного. Спочатку в лунку кладуть суміш із золи, суперфосфату і компосту, потім заливають водою. Після цього в центр обережно поміщають саджанець. Слід акуратно розправити коріння, засипати компостом і замульчувати землю навколо саджанця щоб уникнути її висихання. Підрізати кущі після посадки не слід - це тільки затримає їх розвиток. Саджанці поступово будуть набирати силу, а вже через пару років почнуть плодоносити.

Тепер вам залишається тільки доглядати за рослинами. Навесні необхідно під кожен кущ вносити органічні добрива. У період цвітіння і плодоношення для кращого росту жимолості їстівної потрібно один раз на місяць поливати її поживною сумішшю (1 кг золи розводять в 1 відрі води).

Обрізку кущів всіх сортів виробляють зазвичай з шестирічного віку. Зрізати слід тільки засохлі, обламані гілочки. Не допускається зрізати верхівки пагонів, що призводить до зниження врожайності. Крону рекомендується проріджувати восени, після того як кущі скинуть листя або ранньою весною. Омолодження старих кущів жимолості, які досягли віку 20 років, проводять, обрізаючи їх нижні гілки на рівні півметра від землі.

Рихлити землю слід рідко і обережно, щоб не порушити кореневу систему, розташовану близько до поверхні грунту, а в жарку пору року рясно поливати (на кожен кущ 1 відро води).

До хвороб, яким вкрай рідко піддається жимолость їстівна, відносяться фітовірусів, плямистість і борошниста роса. У боротьбі з ними для будь-яких сортів рослини добре допомагає бордоская суміш.

розмноження

Всі сорти жимолості можна розмножувати декількома способами: живцями, відводками, поділом кущів і насінням Всі сорти жимолості можна розмножувати декількома способами: живцями, відводками, поділом кущів і насінням.

Найпоширеніший спосіб - розмноження живцями . Він хороший тим, що зберігає всі ознаки сорту рослини. Коли закінчується цвітіння і з'являється перша зав'язь - найсприятливіший час для живцювання. Для живців годиться середина втечі (12-15 см) з декількома нирками.

Укорінення живців виробляють в теплиці під плівкою. Їх висаджують під невеликим нахилом. В лунки попередньо кладуть пісочно-торф'яну суміш (3: 1). Також можна вирощувати живці в торф'яних горщиках, що дає можливість при необхідності зручно здійснювати транспортування і реалізацію саджанців. Через два роки живці можна пересаджувати у відкритий грунт.

розмноження жимолості їстівної відводками бажано проводити в кінці квітня. Однорічні пагони притискають до грунту і засипають землею змішаної з перегноєм. В кінці осені, коли у пагонів вже є коріння, їх можна пересаджувати на нове місце.

Метод поділу кущів підходить для рослин віком 3-5 років. Кущ викопують, не пошкодивши коріння, обережно розділяють на окремі частини і садять їх на нове місце, дотримуючись ті ж правила, як і при посадці саджанців.

Розмноження жимолості їстівної насінням, як правило, використовується в селекційних цілях. Стиглі плоди розчавлюють, м'якоть поміщають на листи промокальним папери до висушування і потім відокремлюють насіння. У березні-квітні насіння, попередньо замочивши, сіють в невеликі ящики з підготовленою живильною сумішшю. Їх поміщають в теплиці або накривають плівкою, регулярно поливаючи грунт. Сходи проклюнутся через 35-45 днів. На початку осені їх дозволяється висаджувати в грунт.

Кращі, перевірені сорти жимолості їстівної

Найбільш ранні ягоди, які з'являються в саду, це плоди жимолості їстівної. Оскільки рослина має перехресне запилення, то для хорошого врожаю слід садити жимолость відразу кілька сортів. Рослина добре адаптується до різних кліматичних умов, що дає можливість вибрати сорти для будь-якого регіону.

Популярні сорти їстівної жимолості

  1. Сорт «Васюганська». Рослини цього сорту є полудерево - напівкущ. Вони дуже стійкі до сильних морозів і заморозків навесні під час цвітіння. Темно-сині ягоди без гіркоти, слідкувати-кислі на смак, покриті восковим нальотом і досягають ваги до 1г. Плоди дозрівають досить рано і швидко, що є безперечною гідністю цього сорту. Обсипальність середня. Урожайність до 5 кг.
  2. Сорт «Зірниця». Кущі надзвичайно красиві, розлогі, полушаровидной форми. Цей сорт відмінно переносить морози і посуху. Гілки в період дозрівання густо усіяні ягодами трохи кислувато-солодкого терпкого смаку, які практично не обсипаються. Урожайність плодів цього сорту близько 2 кг.
  3. Сорт «Івушка». Невисокі кущі кулястої форми з розлогими гілками, півтора метра заввишки. Сорт досить стійкий до посухи, легко адаптується на будь-якому грунті і переносить весняні заморозки до 6-8 градусів. Ягоди темно-блакитного кольору, кислуваті на смак за рахунок великого вмісту вітаміну С. Обсипальність дуже слабка. До переваг цього сорту відноситься скороплодность і висока врожайність, яка доходила до 3,5 кг.
  4. Сорт «Павлівська». Кущі назад-конічної форми, що досягають висоти 1,7 метра. Це один з сортів, який добре переносить будь-які несприятливі умови і має найвищу ступінь зимостійкості. Притому що цей сорт жимолості має середню ступінь дозрівання і не дуже високу врожайність (близько 2 кг), у нього є безперечні переваги. Це перш за все розмір і смак плодів. Ягоди темно-сизого кольору, 3 см довжини і вагою 1,3 г мають чудовий аромат і кисло-солодкий десертний смак.
  5. Сорт «Німфа». Невеликі кущі округлої форми досягають у висоту півтора метра і мають високу морозостійкість. Час дозрівання і обсипальність середнього ступеня. Ягоди темно-блакитного кольору, довгастої веретеноподібної форми приблизно 2 см в довжину. Особливість ягід цього сорту - десертний солодкий смак і сильний приємний аромат. Врожайність до 3 кг.

Як використовувати жимолость

  • Відвар. Для приготування відвару сировину жимолості ретельно подрібнюють, заливають водою (1: 10) і кип'ятять півгодини на водяній бані. Дають відвару трохи охолонути і проціджують. Приймати по 100 г перед їжею не менше трьох разів на день.
  • Сік. Якщо немає в наявності соковижималки і соковарки, то сік з ягід жимолості різного сорту готують так: 1 кг стиглих плодів слід перебрати, промити і трохи придушити. Отриману масу потрібно помістити в емальовану посудину, додати склянку води і кип'ятити чверть години. Після за допомогою преса або протираючи через сито, відокремити сік, розлити по банках і простерилізувати.
  • Варення. Найсмачніше і ароматне варення виходить з ягід кисло-солодких сортів. Слід відібрати стиглі, незіпсовані ягоди, з міцною шкіркою. Пропорція: ягоди і цукор 1: 1 і стакан води. Перебрані, вимиті плоди поміщають в емальовану ємність, окремо варять цукровий сироп і на 4 години заливають їм ягоди. Після цього варення перший раз проварюють протягом 5 хвилин, довівши до кипіння. Потім відкидають на 4-7 годин. Остигнуло варення ще раз проварюють до готовності.
  • Заморожена жимолость. На першому етапі заморозки ягоди слід ретельно промити, видаливши при цьому листя і плодоніжки. Потім ягоди розкладають в невеликі ємності шаром в 2 см і ставлять в холодильник на 2 години для охолодження. На другому етапі ягоди розфасовують по поліетиленовим пакетам, міцно зав'язують і кладуть в морозильну камеру. У такому вигляді жимолость будь-якого сорту прекрасно зберігається до наступного літа, зберігаючи всі свої корисні властивості.
  • Сушена жимолость. Ягоди різних сортів жимолості можна сушити, причому робити це в двох варіантах. Перший полягає в сушінні плодів на сонці. Ягоди розкладають на рівній поверхні, підстеливши бавовняну тканину або папір, і сушать на сонці не більше 15 днів. Другий - сушка ягід в духовці (температура 60 градусів). Ягоди розкладають на листи і поміщають в духову шафу на 12-14 годин. Взимку з сушених плодів готують відвари, морси, компоти і киселі.

Ви самі тепер переконалися, що жимолость їстівна - це дивовижна ягода, яка прийшла до нас з північних країв. Хочете мати сибірське здоров'я і довголіття - висаджуйте різні сорти жимолості на своїй присадибній ділянці. Ви не тільки будете мати під рукою незвичайне рослина - цілитель, але і насолоджуватися вишуканим смаком його плодів!

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама