Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як обшити баню всередині вагонкою своїми руками?

  1. Вагонка - ідеальний матеріал для оздоблення стін лазні
  2. Види вагонки для внутрішньої обробки лазні
  3. Вибір деревини для вагонки
  4. Як вибрати вагонку, відео:
  5. Як кріпити вагонку в лазні? Відео:
  6. Установка паро-, гідро- і теплоізоляції і чим покрити вагонку в лазні

Незалежно від того з якого матеріалу зведена лазня, для її внутрішнього оздоблення традиційно віддається перевага дереву. Але до того, як обшити баню всередині вагонкою, буде потрібно провести підготовчі заходи, основним з яких є утеплення. Також доведеться вирішити кілька суто технічних питань: вибрати вид матеріалу і спосіб монтажу, розрахувати його необхідну кількість.

Зміст цієї статті

Вагонка - ідеальний матеріал для оздоблення стін лазні

Напевно, всі знають історію появи вагонки, яка спочатку використовувалася для обшивки залізничних вагонів. Але, такий вид облицювання, за рахунок своєрідного замкового з'єднання знайшов широке застосування і в якості оздоблювального матеріалу будинків.

Але найбільш затребуваною вагонка в інтер'єрі лазні стала завдяки можливості забезпечити щільне прилягання, без зазорів, обрізних дощок один до одного, а також натуральному походженням.

Але найбільш затребуваною вагонка в інтер'єрі лазні стала завдяки можливості забезпечити щільне прилягання, без зазорів, обрізних дощок один до одного, а також натуральному походженням

У деяких випадках в лазні може використовуватися і пластикова вагонка, але тільки в помивочной кімнаті або в зоні відпочинку, роздягальні. Для парної підходить дерево, і тільки дерево.

Пластик не витримує впливу високих температур, може служити джерелом шкідливих випарів, а крім того, є пожежонебезпечним матеріалом.

Дерево, навпаки, вважається ідеальним матеріалом, додатково володіє цілющим ефектом за рахунок смол, які при нагріванні виділяють благотворно впливають на здоров'я людини ароматичні компоненти.

На сучасному ринку представлено два види вагонки: звичайна і стандарт «євро». Перша відрізняється характерною шорсткою ворсистою поверхнею, а друга має абсолютно гладку лицьову сторону.

Євровагонка має і ще одна відмінність від звичайної, а саме - наявність вентиляційних каналів. Вони мають вигляд виїмок, розташованих на звороті, завдяки яким відбуваються вентиляційні процеси, що перешкоджають утворенню конденсату, а також одночасно служать для компенсації напруги матеріалу.

Види вагонки для внутрішньої обробки лазні

Щоб вибрати вагонку для лазні або сауни, слід визначитися з уподобаннями по її зовнішній формі і профілем, а також по виду деревини. Крім того, в залежності від можливостей «банного» бюджету, то і сорту, який визначає її якість.

За різноманіттю видів профілів, вагонка відрізняється великою різноманітністю, але перед тим, як зробити остаточний вибір, слід врахувати, що від цього буде залежати і спосіб монтажу. Тому, якщо виконується обробка лазні всередині вагонкою своїми руками, то про це слід замислитися заздалегідь.

Отже, профіль вагонки буває:

Як правило, профіль залежить від того який верстат для виробництва вагонки був використаний, хоча на великих промислових верстатах є можливість виробляти матеріал різного виду.

А в тому випадку, якщо вагонку планується використовувати не тільки для обшивки лазні, а й приміщень в будинку, можна або придбати спеціальне обладнання або виготовити його самостійно для виготовлення виробів з деревини, вартість якої значно нижче, ніж готової продукції.

При виборі вагонки слід звертати увагу і на маркування, що позначає сортність матеріалу.

  • Сорт (клас) Екстра (Преміум) або 0 має ідеально гладку поверхню, а тріщини або сучки - виключені повністю. За ціною - це найдорожчий матеріал.
  • Сорт 1 або A - допускає наявність не більше одного сучка на 1 п.м вироби і невеликих некрізних тріщин, не більше 9 см. Крім того, допускається присутність смоляних кишень, але не більше 2 одиниць на 1 п.м. Поверхня хоч і рівна, але легка шорсткість може бути
  • Сорт 2 або B - має і наскрізні тріщини, довжиною 15-25 см, але шириною, що не перевищує 1 мм. Кількість сучків на 1 п.м збільшено до двох, а крім того, допускається наявність червоточин і навіть гнилі (але не більше 10%). У лазні обшивка стін вагонкою цього виду може застосовуватися у всіх приміщеннях, крім парної, так як в основному вона піддається процесу фарбування, що неприпустимо для приміщень з високою вологістю і температурою.
  • Сорт C або 3 - характеризується наявністю великої кількості різних дефектів і не використовується для внутрішньої обробки лазні і має в основному технічний або допоміжне використання, наприклад, для виконання чорнових робіт на різних об'єктах.

Вибір деревини для вагонки

Для обробки лазні може використовуватися як матеріал, виготовлений з хвойних порід, так і листяних.

Фахівці «банної справи» рекомендують для парної віддавати перевагу листяним породам, а для, наприклад, оформлення кімнат відпочинку - хвойним.

Якщо подушне або МИЙНА відділення також облицьовується дерев'яним матеріалом, то для цього найкраще підходить вагонка з модрини, деревина якої славиться високою стійкістю до підвищеної вологості.

Добре акумулює тепло в парній, але не здатна викликати опік на тілі при контакті з нею. Завдяки цій особливості і дивним цілющими якостями, ця вагонка для сауни також є вельми привабливим варіантом обробки.

Дуб - інший представник листяних порід дерева також почитаємо багатьма забудовниками. Відомий своїми високими характеристиками міцності і красивим малюнком. Є джерелом фітонцидів, що володіють яскравим антисептичним ефектом.

Осика - один з найбільш «банних» видів деревини. Довгий час саме це дерево було основним постачальником матеріалу для зведення і обробки лазні.

Так само як і липа відрізняється високою акумулюючої здатністю, але низьку теплопровідність, що запобігає опіки від дотику до неї.

Вагонка з ясена відрізняється незвичайною красою малюнка, добре витримує екстремально високі температури і велику вологість. По міцності деревина ясена лише трохи поступається дубовій, але за легкістю обробки - значно перевершує.

Вільха - подібно дубу, є джерелом дубильних речовин, що робить вибір вагонки з неї для обробки лазні правильним рішенням. Володіє яскраво вираженим антизапальною і кровоспинну ефектом.

Але через наявність великої кількості смол, не рекомендована для парної, хоча у всіх інших приміщеннях - це оптимальний вибір як з естетичних і експлуатаційних характеристик, так і за ціною.

Вагонка з ялини зустрічається на ринку значно рідше, хоча також має гарну деревину, легку в обробці. За кількістю смол перевершує сосну, тому рекомендації щодо її використання ті ж.

Якщо є бажання перетворити свою лазню в по-справжньому красивий об'єкт, в якому відпочивають не тільки тіло і душа, а й очі, то для обробки вибирається вагонка з кедра, що відноситься до елітних порід. Має приємний запах, красивий характерний малюнок і колір.

Вибір матеріалу для обробки лазні досить великий, але щоб визначити яка вагонка для парильні краще, слід відштовхуватися від власних естетичних уподобань, експлуатаційних характеристик і властивостей, а також від вартості.

Як вибрати вагонку, відео:

Як кріпити вагонку до стіни лазні?

Кріпити вагонку слід на попередньо підготовлений каркас з дерев'яного бруса трьома способами:

  1. горизонтальним;
  2. вертикальним;
  3. діагональним.

Залежно від того як буде виконуватися монтаж вагонки, встановлюється решетування, яка повинна бути перпендикулярній напряму малюнка. У кожного способу є свої переваги.

Наприклад, при вертикальному і діагональному вдається уникнути скупчення вологи в швах, а горизонтальний привабливий тим, що дозволяє при необхідності легко замінити потемнілі або з ознаками гнилі елементи, не розбираючи стіну цілком.

Як кріпити вагонку в лазні? Відео:

Кріплення вагонки: способи і вибір матеріалів

Для кріплень обшивки слід використовувати тільки оцинковані цвяхи або кляймери. Це дозволить уникнути процесу корозії металу і появи характерних патьоків на поверхні вагонки.

Найчастіше обшивка вагонкою виконується на обрешітці наступними способами:

У тих випадках, коли є ризик усадки будови, влаштовується змінна лати під вагонку, що припускає використання додаткових напрямних. Але слід враховувати, що такий варіант підходить тільки для горизонтального способу монтажу.

Для компенсування усадочних процесів можна також зробити виріз на планці каркаса, розташованої у верхній частині стіни, яка буде мати можливість зісковзнути разом з прикріпленою до неї вагонкою вниз.

Крім того, не слід забувати і про необхідний зазорі в 2-3 мм між планками, для виключення деформації матеріалу під час теплового розширення.

Додатково, між стелею і верхній ламелью має бути передбачено вільне відстань рівне приблизно 15 мм, яке згодом закриється плінтусом.

Як правило, в парній все поверхні, крім статі, відбуваються в одному стилі і з одного матеріалу, тому щоб зробити стелю з вагонки слід використовувати ті ж прийоми, що і для стін.

Установка паро-, гідро- і теплоізоляції і чим покрити вагонку в лазні

Але до того як приступити до монтажу обшивки з вагонки слід виконати ряд обов'язкових заходів:

  • вирівняти стіни, при необхідності;
  • виконати конопатку, в тому випадку якщо лазня дерев'яна;
  • укласти теплоізоляцію;
  • влаштувати надійну гідро- і пароізоляцію.

Першим шаром в цьому «пирозі» є гідроізоляція, яка укладається безпосередньо на поверхню стін або стелі.

Камені для лазні: які краще вибрати? - тут більше корисної інформації.

Далі слід укласти утеплювач, в ролі якого найкраще використовувати мінеральну вату, як матеріал, що відрізняється низьким коефіцієнтом теплопровідності, вогнестійкістю і безпекою для здоров'я людини навіть при впливі на нього високих температур.

Вас зацікавить ця стаття - Огляд міні-бань для дачі. Як зробити баню-бочку?

Наступним шаром є пароізоляційний, функції якого зводяться до недопущення утворення конденсату на поверхні вагонки, але в деяких випадках він може нести і обов'язки гідроізолятора.

Останнім штрихом в роботі по обшивці лазні вагонкою є її обробка, яка має деякі особливості, так як в парному відділенні не рекомендується використання лакофарбових матеріалів. Та це й не потрібно, тому що зовнішній вигляд дерева має досить естетичний вигляд.

У деяких випадках, володіючи технікою Лессірованіе, фарбована вагонка з недорогої деревини, здатна придбати новий вид матеріалу, виготовленого з дорогих і елітних порід. Для обробки вагонки в інших приміщеннях лазні цілком допускається використання лаків.

Також завжди слід пам'ятати, що деревина в лазні схильна до постійного впливу негативних для неї факторів, тому вагонка обов'язково повинна бути оброблена антисептичними складами і антипіренами.

Як кріпити вагонку в лазні?
Камені для лазні: які краще вибрати?
Як зробити баню-бочку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама